6 Eylül 2007 Perşembe

Bizim meşhur şekerlemeler..

Bugün annem yeni doğum yapan Berna için şekerleme yaptı.. Bu akşam Yiğit bebeği görmeye giderken götürüces..Bizim Beypazarı'na özgü bu kurabiyelerden belki deneyen vardır..Yine de yapılışını yazmak istedim..Havası alınmış kaplarda haftalarca taze kalan ve çay ile süper giden bu şekerlemelerden bir deneyen pişman, bir de denemeyen :)


Malzemeler:
1 sb erimiş sıvı margarin (250 gr)
2 sb'dan biraz az pudra şekeri
1 sb'dan az un
Erimiş margarin dolapta 1 saat bekletilir. Sonra altına biriken suyu ayrılıp , üstte kalan donmuş kısım mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır. Pudra şekeri bu çırpılan beyaz kısma ilave edilip, şekerin erimesi için karıştırılır. Karışımın üzerine un ilave edilip hamur hazırlanır.


Sonra avuçlarda ceviz büyüklüğünde parçalar yumuşatılıp istenen şekil verilir. Ancak bu şekerlemeye özel şekil, serce parmağı kalınlığında ay şeklidir.

Fırında 180 C'de pişecek ama altı veya üzerinin hiç kızarmaması/pembeleşmemesi gerekiyor. Unutmayın; üzeri hafif çatlayınca, beyazken fırından çıkarılmalı. Afiyet olsun!

3 yorum:

Adsız dedi ki...

bu kurabiyeyi denemeyi çok istiyorum,anneme süpriz için.oda b.pazarılı ve bunlardan bahsetmişti.
ama margarin yerine tereyağı kullanarak.marg.aşamaları t.yağında da uygulamak gerekiyo mu?
bide yağ donmus olarak mı çırpılacak?orasını tam anlamadım...
annene sorar mısın lütfen:)
bir de hayırlı olsun simdiden ufaklık..latife

AycA dedi ki...

ama diyetteki bir insana bu reva mıııı????

Burcu Demirel dedi ki...

selam latife,
anneme sordum :) margarin yerine tereyağ da kullanılabilirmiş, hatta çok daha güzel olurmuş. Ama biraz daha meşakkatli anladığım kadarıyla. Çünkü tereyağını hiç yakmadan ateşten alman gerekiyor,yoksa şekerlemeler sarımtırak oluyor.Yine eriyen yağı dondurup aynı şekilde yapabiliyorsun.Tabi tereyağında bahsettiğim altta kalan suyu ayırma diye bir dert yok, zaten onda böyle bir su olmuyor. Çırpma konusuna gelince, evet donmuş yağı çırpacaksın,ama zaten 1-2 dak içinde hemen yumuşuyor..kolay gelsin, annene selamlar..

Ayçacım, tadı hiç güzel değil zaten, kötü bişey bu..aklın kalmasın :)