13 Şubat 2008 Çarşamba

5 ay - 1 hafta..

Poyraz'imin 5 aylik olmasina az bi zaman kala, doktorumuz yurt disinda oldugundan kontrole ve asimizi olmaya bugun gittik.. O artik 9 kilo ve 71 cm.. Urkerek ve korkarak " doktor hnm, hersey normal mi ?" dedigimde, korkacak birsey olmadigini soyledi, yine.. " Babasi cok uzun ve iri yarimi?" diye sordu, ben de yooo dedim.. Hayirlisi..

Artik Maxi-Cosi car seat'imiz icin limit kilodayiz..Dolayisiyla araba koltugumuzu yenilememiz gerekiyor..Zaten ayaklariyla kendimi oyle bir ittiriyor ki, yanliz birakmaya gelmez..O yuzden eger yaninda olamayacaksam yere birakiyorum.. Yeni araba koltugu icin Maxi-Cosi Tobi dusunuyorum, onerisi olan var mi?


Bu ay rutin asilarimiz olmadigindan, ates yapabilir riskine karsi rotarix ve pnomokok asilarimizi olduk.. Bugun Gizem rota asisi hakkinda bisiler soyleyince ben de yazmak istedim bu konuda..
Rotavirus hastaligi, agir dehidrasyon ve hatta ciddi ishal sonucu olume bile sebep olabiliyor..Belirtisi ,kusma ve ateşle başlayan, bol sulu sarı kansız ishaldir.Dunyadaki ishalden olumlerin % 25 i bu hastalik yuzunden, ki bu cok ciddi bir rakam bence..Rotavirus ishalinin onlenmesinde hijyen ve temizlik yeterli degil, tek yontem rotavirus asisi.. 35 den fazla ulkede lisans alarak kullanima giren iki rotavirus asisi ROTARIX ve ROTATEQ' dir..Bu asilarin da guvenilirlik calismalari 2006 yilinda tamamlanmis..Yani lisans sureci oldukca uzun surmus ve bicok kez piyasa surulup geri cekilmis..
Rota asisi Poyraz'in asi takviminde 3. ve 5. aylarda gorunuyordu, ikisini de aldik..Bizim asimiz Rotarix' di (2 doz, arada 1-2 ay birakilarak yapilir, agizdan uygulanir)..Arastirdigima gore tek yan etkisi , eger 3 aylıktan sonra uygulanırsa barsakların iç içe geçmesine yani invajinasyon. Kusma ve karında şişlik, kakada kan görülmesi gibi belirtileri varmis..

Ilginc olan su.. Rotarix ve Rotateq Turkiyede sirasiyla 133.72 ve 111.90 YTL.Bedelleri de sosyal güvenlik kurumları tarafından karşılanmıyor. Ben ise burda sadece 10,7 Euro verdim ??!

2 yorum:

KEO dedi ki...

merhaba Burcu, biz de bu aşıyı araştırdık ve doktorumuz rotarix i önerdi, yaptırmaya karar verdik, 4 gün sonra Ceren'e de yaptıracağız.fiyatına gelince malesef henüz yaygın hale gelmediğinden şu an pahalı gruba giriyor, ama yaygınlaştıkça düşer o da bizim ikinci çocuğa denk gelir belki:)

Ebru ER HASANÇEBİ dedi ki...

selam burcu,her zaman okuyor ama taaa arkadaşınla beraber gidip de senin moralini oldukça bozan bayan doktordan beri hiç yorum yazmamıştım galiba doğum haricinde pardon :) bu kadar ay oldu sezeryan mı normal mi derken bakıyorum da kocaman bir adam oluverdi Poyraz'ınız,maşallah Allah nazarlardan saklasın..çok tatlı,yakışıklı bir oğkun var ve mimikleri de süper..dikkatleri çekiyor hemen üzerine.bizi postsuz bırakma :)