10 Mayıs 2007 Perşembe

Having A Baby In Brussels..


Dun aksam Cengiz ile , daha once internette arastirma yaparken rastladigim bir toplantiya katildik.. "Having A Baby In Brussels".. Her nekadar bebegimizi Turkiye'de dunyaya getirmek istiyor olsak da, buradaki proseduru, olayin akisini ogrenmenin, her ihtimale karsi iyi olacagini dusundum.. Gercekten cok faydali, ve ilk bebegini yabanci bir ulkede dunyaya getirecek bir kadin icin oldukca rahatlatici bir calismaydi..

Toplantiya ciftler halinde katiliyorsunuz.. Uye iseniz cift basina 10 Euro, degilseniz 15 Euro..Kisa bir BCT ( Brussels Childbirth Trust) tanitimindan sonra, katilan ciftler kendilerini tanitiyorlar.. Benim gibi gec kalmis anneler disinda, henuz 2 haftalik hamile anne adaylari bile vardi, proactive ciftler.. Cogunun spesifik sorusu olmuyor cunku buradaki sistemi bastan asagiya ogrenmek istiyorlar.. Tipki bizim gibi.. Toplanti baslamadan verilen kitapcik da hersey detayli anlatiliyor, ama her ay 1 kez yapilan ve 2 saat suren bu toplantida istenen butun detaylar , hepsi yabanci olan ama yillardir Bruksel'de yasayan egitimciler tarafindan zaten aktariliyor..Toplantilar Ingilizce.. henuz hamile olmasaniz bile, bence fikir edinmek ve karar vermek acisindan oldukca iyi bir deneyim..

Hastaneler, doktorlar, hastane kurallari, sigortalar, dogum izinleri, dogum secenekleri, midwife'lar (ebeler) ve gorevleri, fizik tedavi firsatlari, Belcika hukumetinin tanidigi kolayliklar, tartisma gruplari.. daha bircok konu.. Hemen hemen eksik birsey kalmiyo diyebilirim.. Mesela hamilelik ve sonrasi suresince 9 kez olmak uzere bir fizyoterapiste gitme hakkiniz var, bunu sigortaniz oduyor. Ayrica isterseniz dogum aninda sizinle beraber olabiliyor.. Bunun disinda eger doktorunuz tavsiye derse, bu 9 seansi 18 veya 27 ye de cikarabiliyorsunuz.. Bir baska konu, hastaneler .. Dogum yapacaginiz hastaneye gidip , cesitli dillerde alma imkaniniz olan hastane turlarina katilip, odalari, doktorlari, dogumhaneyi, bebek unitesini gorup bilgi alabiliyorsunuz..Boylece sizi neyin beklediginden haberiniz oluyor, hem de secim yapmaniz kolaylasiyor..

Ayrica ayni merkezde prenatal/postnatal egitimlere katilip daha detayli bilgi alabiliyorsunuz.. bebeginiz olduktan sonra, onunla birlikte gelip cesitli calisma ve eglence gruplarina da katilabilirsiniz.. Daha detayli bilgi icin web sitesine bir goz atin derim: http://www.bctbelgium.com

Aslinda insanin ici rahatliyor ama yine de ailesini yaninda istiyor, ayrica bebegini ve kendini Turk doktorlarina emanet etmeyi :) Dun aksam dusundum.. Acaba Turkiye'de yasayan yabancilar icin biz neden boyle bir organizasyon kurup destek olmuyoruz?

(resim:http://www.bctbelgium.com)

3 yorum:

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Burcu merhaba:)

Böyle bir çalışma yapmaları ne güzel. Türkiye'de böyle bir uygulama olduğunu sanmıyorum. Ne kadar bir bilinçli bir ailesiniz. Oğlunuz çok şanslı. Anneler gününü de şimiden kutlarım.

İstanbul'dan sevgiler.

Adsız dedi ki...

Ebelemisiz birbirimizi. :) Sen hamile olarak ben anne olarak pek hasir nesir olmusuz. ilahi biz!

Burcu Demirel dedi ki...

Selam Gizemcim..

Hakkaten ole olmus..Tesaduf :) Bu aksam detayli konusurus..

Tesekkurler Sebla'cim..

Artik anneler gununu kutlicak olmak cok garip bi duygu ;)