5 Haziran 2007 Salı

Domatesin cekirdegi. kirmizi kirmizi !

Bir gunumu bile domatessiz geciremem.. Su gibi birsey benim icin.. Her kahvaltida yemeliyim, hatta aksam yemek yoksa yine domates yemeliyim.. Yanina kimi zaman carliston biber dogramali, uzerine limon ve zeytinyagi dokmeli,mumkunse beyaz peynirler keyfini cikarmaliyim.. Haftasonlari disarida yapilan kahvaltilarda tabaga sogus dogranmali, yaninda maydanoz ve salatalik..

Ben domatessiz yapamam.. Bugun bunu farkettim.. Sora faydalarina baktim:
"Bol ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve faydalı organik asitleri ile tıbbi değeri çok yüksek bir sebze olan domatesin, vücuda kükürt, fosfor ve organik sodyum verdiğini vurgulayan uzmanlar, bir domatesteki C vitamininin, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 50’sinden fazla olduğunu bildiriyor. Uzmanlar, domatesin damarları yumuşattığını, kanı durulttuğunu, üre miktarını düşürdüğünü, vücudu gençleştirdiğini belirterek, kalp, karaciğer, böbrek bozuklukları ve şekerliler için çok faydalı olduğunu ifade ediyor. Domatesin, böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürdüğünü ifade eden uzmanlar, vücutta biriken üre asidi ve ürat tuzlarını eriterek idrarla dışarı attığını, vücutta biriken suyu boşalttığını kaydediyor. Uzmanlar, kansere tutulmamak için domatesin iyi bir sebze olduğunu bildiriyor. Domatesin C ve E vitaminleri içerdiğini, zengin bir potasyum kaynağı olduğunu ve çok az miktarda tuz bulunduğunu söyleyen uzmanlar, yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu ve vücudun su tutmasını engellediğini ifade ediyor. Domatesin hazmı kolaylaştırdığını, özellikle nişastalı yiyeceklerin (hamur işleri, kuru erzak) kolay sindirilmesini sağladığını vurgulayan uzmanlar, kabuk ve çekirdekleriyle bağırsakları harekete geçirdiğini ve pekliği giderdiğini belirtiyor. (www.ntvmsnbc.com)"

Domates sevmeyeni ,ben hic sevmem ;)

4 yorum:

Anne ve Bebisi dedi ki...

Ben de domatessiz yapamayanlardanım ama bu ülkenin samandan beter domatesleri beni domates sevdamdan etti:(((
Ah şöyle olsa kokulu mis gibi, tatlı mı tatlı bahçe domatesi de tuza banıp yesek offf ağzım sulandı.
Ay pardon ya, hamile vardı:) Sorry:P Canın çekerse haber ver, ben sebep oldum:) Ne yapar eder bulur yollarım:)

Burcu Demirel dedi ki...

Hakikaten ole yaa ;( burasi da ayni..ama ben burda markette organik domates bulabiliyorum allahtan..ayni anlattigin gibi kokanlardan ;)

AsYa dedi ki...

bende severim hihi :)

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Burcu, ben pek domates sevmem:( Yani domatesi yiyebilmem için sert ve kırmızı olacak. Soyuş şekli de önemli. Ama çok yararlı olduğunu biliyorum. Afiyet olsun:)