23 Eylül 2008 Salı

Rahat-ul Hulkum..mmmh!



Durup dururken, aniden.. Hic de huyum olmadigi halde..Canim lokum cekti iste..Hem de gullu! Bir turlu firsat bulup meshuurrr Haci Bekir'e gidip alamadim ama bi yerlerden buldum iste..Simdi saatleri sayiyorum, iftar olsa da orucu acar acmaz lokumu atsam agzima die ;) Rahmetli Nuri amcam, salondaki vitrinin en alt kose dolabinda bir kutu lokum ve paket finger biskuvi bulundururdu..Iki biskuvi arasina lokumu ezip sikistirir, oyle yerdi.. Benim de taaa cocuklugumdan aklimdan bu manzara hic gitmez..

Biz Turkler arasinda yabancilar kadar ragbet gormese de bence lokum super bi tatli.. gerci abarti sekilde cesit bollugu yasaniyor ama klasik olanlar en guzelleri iste..

Lokum kelimesi Osmanlica'dan geliyor ve bogazi rahatlatan anlamina gelen "Rahat-ul Hulkum" dan tureyerek bu hali aldigi rivayet ediliyor..Gecmisi 15. yuzyila dayanan lokumun ilk ureticilerinden sayilan Haci Bekir Efendi, Kastamonu'dan Istanbul'a gelerek 1777 tarihinde uretime baslamis.. Baslarda bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokum,17. yüzyılda 'kelle şekeri' olarak bilinen rafine şeker ve nişastanın bulunup ülkeye getirilmesiyle yapilmaya devam edilmis, lezzeti daha da degismis..

Su siralar evde nasil gullu lokum yaparim'in tariflerine ulasmaya calisiyorum..Fikri olan yardimini esirgemesin aman ha ! ;)

6 yorum:

Anne ve Bebisi dedi ki...

Benim de en sevdigim lokum gullu olandir:) Ondan sonra da cifte kavrulmus fistikli:)) Bilgiler icin tesekkurler;))

Adsız dedi ki...

Cifte kavrulmus, tek gecerim

Burcu Demirel dedi ki...

Ben de bayilirim cifte kavrulmus fistikliyaaaa..bi de minicik minicik ya, ne kadar yedigin belli olmaz ;))

AsYa dedi ki...

çifte kavrulmuş aldık daha dün:)))koska marka..ama güzeldi..
:))
hem emzirip hem tutuyo musun yoksa emzirmeyi bıraktın mı burcu? bıraktıysan nasıl olduğunu yaz bi ara..

Adsız dedi ki...

Nihahhahha..
Sana güL Lokumu AldıM yengocaNım(:
Ahha anneme sölesemi Burcu Gül LokumU seviyo Diye(:
ahauahau((:

Burcu Demirel dedi ki...

asya > walla hic zor olamdi asyacim.. poyraz 6 aylikken filan bitti bizim emme isi zaten..bastan beri hep zorlandik bu iste, ek gidalara filan gecince birgun artik emmez oldu..elimden geleni yaptim ama nafile..dolayisiyla orucumu bu yil rahatca tutabildim cnm..ama icimde uktedir, eger bi daha cocugum olursa napip ne edip sutumu artirip 2-3 yasina kadar emziricem walla :( bu sefer kismet degilmis..

nilos > aman sakin ha nilay, ondan sonra annem evi lokumla doldurur, gozunu sevim yapma ..nutella olayini biliyosun zaten :))