29 Mart 2008 Cumartesi

Poyraz'in dis bugdayi..


Dun Poyraz'in dis bugdayini, cok sevdigimiz Gizem, Cihan, Tugba, Yesim, Hande teyze ve Asli abla'nin (Asli bu kiyagimizi unutma ;)) , Tunacan abinin, minik Maya ve Tuana'nin katilimiyla katilimiyla gerceklestirdik..

Once Poyraz'in basindan bugday serptik, nasibi bol olsun, herseyi bol bereketli olsun diye..Daha sonra onune meslek tepsisini koyduk ;) Icinde makas, tarak, CD, kalem, steteskop, kasik, kitap, Kuran ve cep telefonu vardi.. En buyuk hatamiz altina kirmizi pecete sermek oldu cunku Poyraz malzemeleri birakti once peceteye sarildi ;) Ama sonra sirasiyla makas, steteskop ve Kuran'i secti.. Doktor mu olacak nedir benim oglum ? ;)

Daha sonra masaya gecip bir guzel karnimizi doyurduk.. Yani bu dis bugdayi bize yaradi anlicaniz ;) Butun bunlarin yaninda bizimle beraber olan ve zahmet edip hediyeler getiren herkese ; resimler icin Gizem'e, video'muz icin Asli'ya cok tesekkur ederiz..
Tarifleri buyurun..


KOLAY TAVUK GOGSU ( bizimki cilekli oldu ;))
Malzemeler:
1 kg sut
100 gr margarin
30 gr tereyag
1 sb'dan 1 parmak fazla un
3/4 su bardagi seker
1 paket vanilya
Un ile yag (margarin ve tereyag) helva yapar gibi kavrulur..Sonra seker ve sut ilave edilir.. Koyu bir muhallebi olana kadar pisirilir. Alti kapandiktan sonra 1 paket vanilya eklenir ve mikserle 10 dakika cirpilir..Ben Tupperware prenses kalibi kullaniyorum..Kalibi islatip icine muhallebiyi iyice sikistirin.. 1 gece dolapta beklettikten sonra uzerine istediginiz sosu yapabilirsiniz..Icine meyve koymayi denedim ama sulandigi icin hos olmuyor..Servis yapmadan bi sure once uzerine meyve koyabilirsiniz..



KATLI PATATES SALATASI
Malzemeler:
1kg patates
2 orta boy havuc
1/2 su bardagi dogranmis zeytin
3-4 dal yesil sogan
Bir tutam maydanoz
1 cay bardagi zeytinyagi
2 limonun suyu
Tuz
Haslanmis patates ezilir, pure haline getirilir.. Icine yag, limon ve tuz eklenerek iyice karistirilir. Sonra 3'e ayrilir..Bir parcasina kiyilmis maydanoz ve yesil sogan , bir parcasina zeytin, bir parcasina da ocakta az yag ile kavrulmus havuc eklenir..Bunlar yine az once bahsettigim kaliba sirasiyla sikistirilir.. Soguyunca ters cevirilip istediginiz sekilde susleyebilirsiniz..


YOGURTLU PIDE (Beypazari usulu )
Hamur icin malzemeler:
2 su bardagi iilik sut
2 yemek kasigi kuru maya
2 yemek kasigi seker
4-5 su bardagi un
2 yumurta aki
2 fincan siviyag
1 tatli kasigi kadar tuz
Ici icin malzemeler:
1 su bardagi suzme yogurt
1 kalip yagsiz peynir
1 cay bardagi zeytinyagi
Yesil sogan
Maydanoz
1/2 su bardagi kavrulmus kiyma
Baharat ( tuz, kirmizibiber, karabiber)
Hamur icin verilen malzemelerin hepsi sadece 2 yemek kasigi un ile yogurulur ve 20 dakika kadar beklenir.. Daha sonra unun geri kalani da eklenir ve tekrar mayalanmaya birakilir.. Hazirlanan ic ile istediginiz sekili verebilirsiniz..200 derecede alti ustu kizarana kadar piser..Her firinin pisirmesi farkli oldugundan dakika veremiyorum.. Bu hamur icine patatesli, peynirli, cevizli, zeytinli, kiymali.. her turlu ic harci koyulabilir..


Afiyet olsun!

27 Mart 2008 Perşembe

Dis bugdayi icin nostalji..Kayisi kurabiye..



Yarin Poyraz icin dis bugdayi yapiyoruz.. Eee tabi bir suru hapur hupur hazirliyorum..Bunlardan biri benim icin cok ozel.. Cunku annem bu kurabiyeleri ilk kez benim okuma bayramim icin yapmisti..23 sene once yani.. Dedim ki kuzumun dis bugdayi icin ben de bundan yapmaliyim, hatta belki Poyraz'in okuma bayramina da yaparim allah nasib ederse ;)
Malzemeler:
2,5 su bardagi un
150 gr margarin
1 yumurta
1/4 su bardagi pudra sekeri
limon kabugu rendesi
vanilya
2-3 corba kasigi marmelat
Susleme icin:
kirmizi, sari ve yesil gida boyasi ( kirmizi ve saridan turuncu sivi hazirladim)
1/2 sb seker
Unu eledikten sonra, icine yag, yumurta, pudra sekeri, vanilya ve limon kabugu ekleyip yogurdum. Cok fazla yogurursaniz hamur bozuluyor o yuzden klasik kulak memesi kivami lutfen ;) Daha sonra kucuk parcalara ayirip yuvarladim.. Yanliz icinde kabartma tozu olmadigindan cok ufak yapmayin..Bitmis kurabiyeyi ne kadar istiyorsaniz o kadar olsun buyuklugu.. Tepsite dizip, 180 derece onceden isitilmis firina surdum.. Yaklasik 30 dakika sonra cikardim ve sogumasini bekledim..Yagli hamur oldugundan cabuk pisiyor, firinda fazla birakmamak lazim.. Kurabiyeler beyaz kalmali..Ayrica icine cekilmis findik ta koyabilirsiniz..


Kurabiyeler hazir olduktan sonra sira en zevkli asamada, susleme! Bunun icin kayisi marmeladi (bende olmadigi icin kuru kayisilari haslayip blenderdan gecirdim) ,gida boyalarina, toz seker ve bahcenizden kopardiginiz yesil yapraklara ihtiyaciniz var..


Once kurabiyeleri aralarina marmelat surerek birlestiriyorsunuz.. Bir sure bekledikten sonra, hazirladiginiz boyali sulara bu 2 parcali kurabiyeyi batirin..Iyice dondurun suyun icinde ki boyayi guzelce alsin..( isterseniz bir parcayi turuncu bir parcayi yesil de yapabilirsiniz..sanki yarisi ham kayisi havasi vermesi icin ;)) Daha sonra hemen ardindan toz seker uzerinde yuvarlayin.. Son olarak aralarina yapraklari da sokuuuun... Iste haziirr!

Afiyet olsun..

Dip not: Benim aldigim gida boyalari ufak siseler icinde siviydi..Renkleri elde etmek icin uzerinde yazandan cok daha az suya yine yazandan cok daha fazla damlattim..Ama annem toz gida boyasi kullanmis, onlarin daha guzel renk verdigini soyluyor..

25 Mart 2008 Salı

6.Ay..


Poyraz efendi 6 aylik.. 10 kg 430 gr ve 73 cm..
Bu ay Poyraz icin buyuk oranda beslenme degisiklikleri ile gecti..Artik mama sandalyemizde yemek yiyoruz..Biraz zorlaniyor cunku cok farkli geldi..Bir de surekli hareket ettigi icin agzini tutturmak zor oluyor ;) Sebze ve meyve hemen hemen herseyi denedik ve yemeye basladik..
Yogurdu kimi zaman sade kimi zaman meyve ile karistirip veriyorum, sade yemeye pek bayilmiyor cunku..
Sabah kahvaltilarimiza basladik.. Blenderdan gecirmeden vermeye calisiyorum cignemeyi ogrensin diye, ama herseyi karistirarak veriyorum..Tek tek vermeyi henuz denemedim, bakalim ne olacak.. Yumurta sarisi, pekmez, bebe biskuvisi, tuzsuz keci peyniri yiyoruz..Bu hafta ceviz eklenecek..Agzimiz yuzumuz en cok kahvaltida batiyo..
Her turlu meyveyi yedik..Muza avokado katmayi tercih ediyorum, avokadonun faydalarini ogrendikten sonra..Her meyve puresine mutlaka gun kurusu kuru kayisi haslayip ekliyorum, boylece tuvalet problemimiz de ortadan kalkti..
Sebzelerin icine kimi zaman buyuk ananenin yaptigi ovmac'tan kimi zaman pirinc, kimi zaman da irmik katiyorum.. Pistikten sonra da zeytinyagi.. Her turlu sebzeye asik oglum, babasina cekmis ;)
Yatmadan once Ayca'dan ogrendigim sekilde, evde cekilmis tahillardan muhallebi yapip, icine pirinc unlu mama katip veriyorum.. Bunu verirken gece uykulari daha uzun surer diye dusunmustum ama hic faydasi olmadi diyebilirim..Onceleri saat 1 ve 5 te beslenmek icin uyanirdi..Yine de uyaniyor..Yanliz ben gece beslenmeyi saat 3 te teke indirdim.. Sik uyaniyor ama ya tekrar uyutuyorum ya da su veriyorum..Gecen gece saydim sabaha kadar tam 9 kere uyandi ;( Sabah benim halimi dusunebiliyorsunuzdur sanirim..Ben ve kardesim de 9 aya kadar uyku sikintilari cekmisiz, belki bize cekmistir diye sabirsizlikla 9 ayi bekliyorum ;)
Gunduz sik sik su icirmeye calisiyorum ama nedense suyu cop cop icmiyor bi turlu.. Israrla devam ediyorum bakalim..
Kilomuz olmasi gerekenin ustunde ve ben yine doktora sordum, acaba yemekleri kismalimiyim diye..Nitekim zaten porsiyonlarimiz kucuk.. Ama doktor yine gerek yok dedi.. Boyu ile orantili bir kilosu oldugunu, ayrica cok hareketli oldugundan - ozellikle emeklemeye ve yurumeye basladiginda- yakacagindan kilomuzu abartili bulmadi doktorumuz..

Zaman cok cabuk geciyor..1 yas icin yolun yarisindayiz artik..

24 Mart 2008 Pazartesi

Karli Paskalya..

21 Mart 2008 Cuma

Ufak kuvetten buyuk kuvete terfi ;)


Poyraz efendi bugun eski minik kuvetinden anne baba kuvetine terfi etti! Cunku artik sigmiyordu ve tutmak mumkun degildi..Yeni aldigimiz oturakla ilk denememizi yaptik ve suyu zaten seven oglumuz, bu ise bayildi diyebiliriz :) Gerci oturagin onu gobegimize degdi ve rahatsiz etti ama oraya bi takviye ile isi hallettik..
Su kusu oglumla sabirsizlikla yazi ve tatili bekliyoruz!

Yazilari annem mi yaziyo saniyodunuz? ;)


14 Mart 2008 Cuma

Banane gostermem!

Dedim ki bi resmini cekim gulerken su minik bicaklarin :)) Ama ne mumkun, binbir sekle girdi de bi dogru durust poz vermedi ki cekelim resmini dislerin ..Binbir surat Poyraz..

12 Mart 2008 Çarşamba

Hoscakalin, sizi ozlemicem :P

Sonunda su kullanmadigim ve aylarca bekleyip, orda burda dokuntu olan kozmetik esyalarimdan dun kurtuldum, oh be! Yukum hafifledi.. Uzerinde 12M yazsa da kiyamayip bi turlu atamiyodum, ama korkudan kullanmiyodum da :)


Eee..hepsini attigima gore, yenileri lazim dimi ;) Ama bu sefer cok temkinli yapicam alisverisimi ve bir daha da bitene kadar baska bisey almicam..

10 Mart 2008 Pazartesi

Hangi aydayiz? Ne yemeliyiz?


Bu uzun zamandir aklimdaydi.."Sole bi tablo bulsam, hangi mevsimde hangi sebze meyve yenir gosterse..Bugune kadar cok dikkat etmedim ama Poyraz var artik, daha dikkatli olsam.."
Hele her aradiginiz sebze meyveyi her mevsim bulabildiginiz bir ulkede yasiyorsaniz, dikkat sart..

Bugun aklima geldi, nette dolasirken Calisan Anne Gunlugunde buldum aradigimi..Belki cogunuz zaten biliyorsunuzdur, ama benim gibi cok da iyi bilmeyenler veya gozumun onunde bulunsun diyenler buyursun..

8 Mart 2008 Cumartesi

Duvar kagitlari ve daha neleeeer neler!


Bugun evimize duvar kagidi bakmak icin bi yere gittik..Aradigimiz spesifik bi marka, Rasch..Bruksel'de satilan yerlerden biri Deco Ligot.. Nasil super bi yer anlatamam..Gir iceri butun gun takil ;)650 den fazla duvar kagidi katalogu; hepsi super..sayfa sayfa cevir bak..Meger ne zevkli seymis..Tabi begenmesi zor ama aradiginiz neyse; mesela modern, klasik, retro..vs ona gore bakabilirsiniz.. Sadece duvar kagidi yok tabi.. Boyalar, dekoratif urunler, bebek ve cocuk odalari icin aksesuarlar ve duvar stickerlari..Keske makinam yanimda olsaydi dedim walla ;(


Bruksel ahalisi.. Eger bi gidim bakim ne var ne yok derseniz:
DECO LIGOT SA
Chaussée de Wavre 1310-1314
1160 Bruxelles
Ozellikle cocuk odalari icin duvar susleri ve ev icin sticker'lar harika!

3 Mart 2008 Pazartesi

Ben cok begendim..

Alakasiz urunler olacak ama :) 2 urunden bahsetmek istiyorum..

Sonunda bu tip bi caydanlik kullanirken , bardaklara su doldururken elim yanmicak ! Birisi bunu dusunmus ve uzerine demlik koyunca acilan, demligi kaldirinca agzi kapanan bi caydanlik yapmis; Korkmaz Lalezar.. Ilk kez Derya Baykal'da gormustum de bi turlu bulamamistim ne oldugunu..Anneme siparis ettim gelirken getiricek..
Hem elim yanmicak, hem de porselen demlikte super caylar icebilicez ..(Brukselin krecli suyuyla- yoksa sulu kirec mi demeliyim- ne kadar olursa)



Poyraz icin uzun zaman bekleyip de, o 3,5 aylik olunca aldigimiz wireless kamerali bebefon, Xeon Smartcare.. Yilbasinda amcalarda olucamiz icin orda isimize yarar hadi madem alalim deyip aldik ama ancak bu kadar memnun kalabilirdik..
Bir kere bebegi gormek kesinlikle cok guzel..diger turlu en ufak bi alarmda yanina gitmek isterken, burda bakiyosunuz eger uyumaya devam ettiyse hic gerek kalmiyor.. Onun disinda uyanikken de besiginde/yataginda biraktiginizda gozunuz hep uzerinde olabiliyor.. Ustelik bebek buyudugunde odasinda oynarken bile izleyebilirsiniz, ve hatta televizyona bile baglanabiliyor..Tek korkum evdeki diger wireless techizat ile interface edebilecegi durumuydu ama olmadi..Daha dogrusu her evde olmuyor, olsa da isterseniz bebegin sesini kisip sadece alarmi acabiliyorsunuz..Isterseniz 2 kamera daha alip seti 3 kamerali yapabilirsiniz..Monitor ister pille, ister adaptorle calisiyor.. Gece gorusu var.. kamerasiz olanlara gore fiyati daha yuksek ama bence deger..Almayi dusunenlere oneririm..

Anne olduktan sonra daha farkli..

Dayanmak cok zor.. Bikac gundur televizyonda gordugum o aglayan, yarali ve hatta vurulmus bebekler,cocuklar.. Israil'in vurdugu dunyadan habersizler..


Onceleri de icim yanardi hep, daha cocuk onlar.. O kadar cok yasanacak sey vardi ki onlerinde.. Ama simdi daha farkli.. Simdi Poyraz var, ben de bir anneyim.. Tutamiyorum kendimi agliyorum.. Ne demeli bilemiyorum , hissettiklerim daha fazla yazdiklarimdan..ama umarim bu katliam bir son bulur artik, yavrular olmez..Kim hakli olursa olsun, gozleri dunyaya bole dolu dolu bakmasin..

1 Mart 2008 Cumartesi

Yalanciktan su boregi ;)


Yarinki misafirlerimiz icin yalanciktan su boregi yaptim.. Cok kolay ve super bi borek..
5 yufka (resimdeki 3 yufkadan ama ince oldu)
1 sb zeytinyagi
3 yumurta
4 sb sut
peynir- maydanoz veya ic icin istediginiz baska birsey (eger peynir yagli ise zeytinyagi azaltin, hatta yagsiz olsa bile biraz azaltabilirsiniz, o zaman daha kuru olur..Bu birascik yagli oldu)
Tepsinin tabanini iyice yagladim..Ilk yufkayi serdim..
3 yufkayi 4'e boldum.. Olusan 12 parcanin 6 sini uzerine burusuk burusuk yerlestirdim, yag-yumurta-sut karisimindan kasikla doktum..Kuru yer kalmayacak sekilde..Ama bastirmayin cunku kabarik olunca daha guzel oluyor..
Daha sonra peynir ve maydanozu yaydim..
Tekrar kalan 6 parcayi yerlestirdim, ve tekrar karisimdan doktum..
Kalan son yufkanin kenarlarindan kopararak tepsinin uzerini kapatacak buyuklukte dikdortgen bir parca olusturdum..
Kirpintilari yine yerlestirdikten sonra, bu dikdortgen parcayi en uste kapattim, yine karisimdan doktum..
Catal ile de deldim ki birikmesin, icine gitsin..
200 derecede alti ve ustu kizarana kadar pisirdim.. cikardiktan sonra ustune elimde su surdum ( yumusasin diye) ve bi sure bir tepsi kapadim..
Bu asamalarin nerdeyse hepsinin arasinda Poyraz'in yanina kosup agucuk gugucuk yapip,susturup geri geldim ;)
Bitti isteeee! Afiyet olsun..

Hiii! Yakalandik !


Poyraz' in uyurken resmini cekmek icin odasina girdim ki ,gordugum manzara buydu.. Corap cikmis, agiza girmis, ustelik su olmus su !
Yuzdeki ifade sucun buyuklugunu anlatiyor sanirim ;)