31 Ağustos 2007 Cuma

Dunstan Baby Language..

Sanirim her annenin bayila bayila isteyecegi tek sey, bebegi aglarken onun ne demek istedigini, neye ihtiyaci oldugunu anlamaktir.Keske bebekler konusabilse dogduklarinda di mi :) Ama eger annelik icgudusu diye birsey varsa, iste bu o anda devreye giriyor(mus) ve bebeginizi zamanla tanidikca ihtiyaclarini anlamaya basliyor(mus)sunuz..


Gecen gun interneti karistirirken Dunstan Baby Language videolariyla karsilastim..Temel olarak bebeklerin aglarken cikardigi 5 cesit ses oldugunu, ve eger bunlari ayirt edebilirsek, onlarin ne istediklerini anlayabilecegimizden bahsediyor.

Neh : Aciktim
Owh: Uykum geldi
Heh: Rahatsizim (ses, gurultu,ortam sicakligi,altinin degistirilmesi gerektigi vs)
Eh: Gazim var
Eairh: Karnim agriyor

Bu sesler icin ornek bebek aglamalari verilmis. Ama mesela "Neh" sesini dinlerken arada "Inga" lar da duyuluyor..Yani temel olarak dikkat edilmesi gereken buradaki "n" sesi.. "Owh" tam olarak anlasilmiyor..ama agzinin yuvarlak/oval olmasi buna isaret.. "Eh" 'e gelince.. en barizi bu cunku bebek resmen gazim var ıkınırken bu sesi çıkariyor..Örnekleri dinleyince ben her sesi seçemedim ama zamanla, dinledikçe ve kendi bebeğimizde de gözlemledikçe daha kolay ayirt edilebilirmiş..

Anlatim guzel..Ustelik bu aglamalar icin cozumler de oneriliyor..Internet uzerinde bu yontemi kullanmis ve memnun kalmis annelerin yorumlari mevcut..dinlemek isteyenler youtube'dan "dunstan baby language" diyerek arayabilirler..ama en iyisi asil egitim videolarini izlemek sanirim.. Internet uzerinden siparis edebilirsiniz, veya benim gibi bu paraya (37 USD) degmeyecegini dusunup internetten indirebilirsiniz..(bebeklerimiz için herşey mubahtır diye düşünüyorum :))

Toplam 2 DVD ama asil egitimin verildigi kisimlar cok kısa, yani 2 DVD ye hic gerek yokmus.. Eger ben de satin almam, nerden indirebilirim derseniz lutfen bana sorun..(Uyarı: Toplam 564 MB) Yine de daha sonra bu videolardan kisa bir ozet hazirlayip bloga eklemeyi düşünüyorum, eğer becerebilirsem.. Unutmadan, yontemden bahseden web sitesine buradan ulasabilirsiniz..

Taze anneler, deneyin bakalim hakikaten dogru mu su garip sesler.. Bize yazmayi da unutmayin..

28 Ağustos 2007 Salı

Diş ağrısı..


Son bikaç gündür babamızın dişi ağrıyo :( En zor ağrı diş ağrısıdır derler ya.. Yazık kimbilir uzaklarda napıyo kendi başına..
Az sonra diş hekimiyle randevusu var, inşallah iyi geçer ve bişeyciği kalmaz..

25 Ağustos 2007 Cumartesi

Büyük haladan sürpriz..

Nilgun halamiz gecen gün süper bir sürpriz yaptı bize.. Bir sürpriz hazırladığını biliyorduk ama ne olduğunu tahmin bile edemezdik.. Resimdeki sallanan sandalye bize Nilgün halamizdan hediye.. Üstelik el yapımı.. Bebek odamız olduğunda ,bas kosesinde yeri ayrıldı bile..


Çok teşekkür ederis Nilgün hala ;) seni çok seviyorus..

22 Ağustos 2007 Çarşamba

Eller ayaklar havaya !

Bugün de annemle kendimizi e-bebek'e attık.. Uzun zamandır alışveriş anlayışım ne kadar da değişti :)

Kısa günün karı, oğluş için çok güzel bir set aldım : Lamaze Gardenbug Footfinders and Wrist Rattle Set .. Nasıl şirin bişey anlatamam..üstelik bence çok da faydalı olacak.. Eller ayakları tutmaya başladığı anda :)
Şirin çoraplar ayağa, minik oyuncaklar bileklere.. Biran önce denemek için sabırsızlanıyorum.. Çıtır pıtır, şıngır mıngır bişiler.. Oyuncakların gülen yüzleri bebeğin odaklanma ve görüşünü geliştirirken, tekmeleme ve uzanma hareketleri kaslarına yardımcı oluyor..Hareket ettikçe çıkan sesler ise bonus..
Ayrıca uzun zamandır istediğim ve bir türlü denk getiremediğim , araba koltuğumuz için kılıfımızı aldım.. Maxi- Cosi Cabrio-Fix Summer Cover.. Koltuğumuz siyah, kılıfımız aqua mavi.. İlk zamanlar kusma..vs gibi durumlarda koltuğu korumaya birebir.. Yumuşacık bir havlu kumaştan yapılmış, kolayca takılıp çıkarılabiliyor ve yıkanabiliyor.. Ayrıca sıcak yaz günleri için de bebeğin bunalmaması için ideal..Lacivert, aqua mavi ve beyaz seçenekleri var..

Bunların yanında Avent VIA ISIS göğüs pompalı saklama/beslenme sistemi, her ihtimale karşı Medela Soft Cup da hazır artık.. Soft Cup kaşıklı biberonu Ayça'da okumuştum..Hoş içindeki açıklamalardan bu soft cup ın nasıl kullanılacağını pek anlamadım ama ihtiyacım olunca anında çözeceğime eminim :) Göğüs pompasını VIA ISIS aldım çünkü ISIS göğüs pompası biberonlu diğeri saklama kaplı. Daha önce birkaç biberon aldığımdan ve saklama kaplarını daha sonra da kullanabileceğimden bunu tercih ettim..

Babamız dün akşam " Bruksel resmen kışı yaşıyo,kaloriferleri yaktım, yorganla uyuyorum" deyince bugün bebişe hemen bir büyot aldık.. miniş ayakları üşümesin. yatmadan yatağını biras ısıtalım die..

Şimdiden tüm bunları evimize dönerken nasıl götürücem onu düşünmeye başladım..Neyseki biz dönene kadar biçok kıyafetimiz dar geliyo olucak, onları burdakilere hatıra bırakıcas, koklayıp bizi özlesinler diye ;)

21 Ağustos 2007 Salı

Simply Colors !

Bugün gazetede ufacık bir yazıydı..bebekler için özel baskı t-shirt ve body'ler..internet sitelerine girdim ve bayıldım..Anladığım kadarıyla kaliteleri gayet iyi ve baskılar güzel.. insan neler yazdırabilir düşünsenize :) Bir sürü baskı seçeneği, beden ve renk var.. Ben en çok "kaza kurşunu" nu beğendim :)

Yine de aşağıdakini yazdım ve sipariş vericem.. ilgilenenler buradan sipariş verebilirler..

20 Ağustos 2007 Pazartesi

Yine ayrıldık..


Bugün saat 11:45'te Turk Hava Yolları TK1935 sefer sayılı Bruksel uçağı , babamızı evimize götürmek üzere kalktı.. Zaman, istemediğinde ne çabuk geçiyor..2 haftadan fazla olmuş geleli..

Bu kez onu yolcu etmek daha zor geldi..Cunku belki de bebegimizin dogumuna gelemeyecek..Normal bir dogum olursa, beklenmedik bir tarihi yakalama sansı malesef cok az, dua ediyorum bir sekilde denk gelir, o da bizimle ilk dakikalarimizda yanımızda olur..

Dun aksam,giderayak onu biras korkuttuk.istemeden.. hazırladıgımız bavulları ortada bırakınca ufak bir kaza atlattık..Karanlıkta takılıp yere düştüm..Allahtan elimde taşıdığım bir yastık vardı ve babamız tam arkamızdaydı.. Belki içgüdüsel, belki refleks.. Bebeği korumak için kendimi yere nasıl attım hatırlamıyorum, kolumun üstüne ve yana düştüm.. Hep korktuğum şey başıma gelseydi, bebeğimin üzerine düşseydim napardım bilmiyorum.. Karnımı biraz çarptım bavula ama birşeyimiz yok çok şükür.. Oğlumuz hala hareket ediyor ve bende herhangi bir terslik yok..

Anneliğin nasıl birşey olduğunu, daha bebek içimdeyken anlamaya başladım.. Ona birşey olsa napardım diye korkudan ağladım, başka bi sebepten değil. Bunca zaman onu taşıyıp, bu kadar dikkat edip, sona bu kadar yaklaşmışken.. Cengiz de çok telaşlandı, biz uyuyana kadar uyuyamadı yazık..

Allah esirgesin, herkesin bebeğini..

18 Ağustos 2007 Cumartesi

34. Hafta ve mutlu haber..

Dün rutin doktor kontrolümüze gittiiiiikkk...ve öğrendik ki herşey yolunda çok şükür.. Bizim oğlan 2 kg 780 gram olmuş ve hızla ilerliyor(maşallah maşallah) .. Pozisyonumuz baş geliş ve eğer bir terslik olmazsa normal bir doğum bekliyoruz, süper değil mi?

Nasıl korkmuştum hatırlarsınız .. Hani şu kadın doktorla olan muhabbetimiz.. Doktor o kadar güzel konuştu ki.. Ben "Doktor bey bebek dönmüş mü? uygun mu durumu?..vs" diye panik panik sorunca, " Dönmesini zaten istemiyoruz, şu anda benim istediğim normal doğum pozisyonunda " demez mi? Dünyalar benim oldu..

Günün en güzel haberi bebeğimiz saçları oldu , ultrasonda bile görebildik bu kez.. Ben hep çok saçlı bebekleri sevmişimdir de :) Doktor saçlı bir oğlan bu deyince ne sevindim anlatamam..

Bir dahaki kontrolümüz 6-7 Eylül'de..

16 Ağustos 2007 Perşembe

Çamaşırlarımızı, kıyafetlerimizi yıkadık..

Dün bebeğin neyi var neyi yok hepsini yıkadık..Sabah marketten koşa koşa OMO Baby aldım, bir de Fatma'nın tavsiyesi üzerine DALIN yumuşatıcı..Nasıl güzel koktu minicik giysilerimiz anlatamam.. Makineler dolusu çamaşır, şimdiden :)


Çok acaip bi duygu ya, daha evde bebiş yok ama sanki varmış gibi ortalıkta küçücük eldivenler, çoraplar, tulumlar..Öyle oturup balkonda onları seyretmek lazımdı..

Limooon, buz gibi limonataaaa !

Geçen gün niloş ve benim canımız limonata istedi..internetten araştırdık araştırdık bir sürü farklı limonata tarifi bulduk..En sonunda Saadet yengeyi arayıp ondan meşhur limonatasının tarifini aldık..

5 Limon
1 kg şeker ( 4 sb gibi)

Önce limonları rendeledik..sonra şeker ile iyice mıncıkladık.. şeker sarı-yeşil bir renk alıncaya kadar..Ardından rendelenmiş limonları da dilim dilim yapıp , bu sarı şekerle birlikte tekrar mıncıkladık (bu işin en eğlenceli kısmı).. En son üzerine su ekledik ve bunu süzgeçten sürahiye süzdük.. Aslında bu işin aslı tülbent ile yapılıyor ki iyice sıkıp suyu çıksın ama biz acele ettik işte..Tadını istediğiniz hale getirene kadar su ekleyin..bizimki şekerli geldi mesela biras seyrelttik sonradan..

Aman sıcaklarda bir güzel oldu, bir güzel gitti sormayın.. Elimize sağlık Niloşum..

Buuuuuz gibi, bıırrrrrr ;)

13 Ağustos 2007 Pazartesi

Sanatçı örümceğim benim..

Fotoğraf sanatına yeni adım atan küçük örümceğimin (görümcemin) çalışmaları..ben çok beğendim..siz?



10 Ağustos 2007 Cuma

Susuz Yaz..

İnanamıyorum..40 yıl düşünsem hamile hamile bu kadar susuz ve sıcak bir yaz geçiricem aklıma gelmezdi, nedir bu ya? :( depolar dolusu su yetmiyor, üstelik bu susuzlukta bi de komedi yaşanıyor : heryeri su bastı.. Bugün bi bulaşık yıkadım, görseniz gülersiniz halime..serçe parmağım kadar akan bir su ( çeşmeli bidondan) ve köpüğünü akıtmaya çalıştığım bulaşıklar.Hayır bebek gelince ne olacak yahu? Onca çamaşır neyle yıkanır? Birde şebekeden gelen suyu kullanmayın diye çıkardılar, sızıntı olduğundan gelen sular da kullanılmaz haldeymiş; dişinizi fırçalamayın, bulaşık yıkamayın..vs vs. Eee napcas??

İnsan işte elindekinin değerini ancak kaybedince anlıyor ya, ne zor şeymiş bu susuzluk..

9 Ağustos 2007 Perşembe

Aman yazamadım kaç gündür...

Bi türlü elim değmedi yani şöyle oturup yazmayaa..Haftanın olayı babamızın gelmesiydi tabi..Cuma günü Emre ile (kardeşim) akşam saat 8 de aldık babayı Esenboğa'dan..Aman bir özlemişiz bir özlemişiz..Bütün gün yerinde durmayan oğlumuz sus pus kesildi..Halbuki o kadar da prova yapmıştık bana gelince hünerleri gösterices diye :))

Ertesi gün , uykusuz geçen sıcak bir geceden sonra (artık yatakta dönmek için resmen yardıma ihtiyacım var :)) kendimizi amcamların havuzda bulduk..Emir ve kızlar, Cengiz ve ben, bir de bizim oğlan..Bu yılki ilk havuz sefamızdı..Bir de hani bir ihtimal bebeğin dönmesine yardımı olur diye havuzu taşıra taşıra bi güzel yüzdüm :)

Akşama ziyafet vardı..Bizim meşhuuur tavacı Recep Usta'da..Cengiz böyle tatlardan hoşlanır, hem de uzun Bruksel günleri ve Japonya'da geçen 1 hafta sonunda onun için de Diyarbakır sofrası süper olur diye düşündük.. Kendine has sunumu ve süper yemekleri yine olağanüstüydü Recep Usta'nın.. Hele bu sıcakta kepçeyle içilen o buz gibi ayran ve kaburga dolması yok muuu..hmmm.. Yemede dur bakalım kolaysa ..

Ankara'ya gelen herkese mutlaka gitmelerini tavsiye ederim. Adresi şöyle:

Reşit Galip Caddesi No:3
BP Karşısı
Esat Camii Yanı
Küçükesat /ANKARA

Ha yok "ben Ankara'da değilim ,ben de isterim bana ne " diyorsanız İstanbul'dakiler için ise adres şudur :

Yazmacı Tahir Sokak No:22
Sahilyolu - Suadiye / İSTANBUL

http://www.tavacirecepusta.com/


Cengiz 21 Ağustos'a kadar bizimle, sora malesef Brüksel'e geri dönecek.. Ama o dönmeden bir sonraki doktor randevumuzu ayarladım ki beraber gidip görebilelim bebeğimizi..Bu haftasonu babanemiz ve halalarımız da yanımızda olacaklar..Süper!

Bugün bebeğimi o kadar çok hıçkırık tuttu ki napıcamı şaşırdım..Okşuyorum, şarkı söylüyorum,pışpışlıyorum ama nafile..İnsan şimdiden napıcanı şaşırıyo walla :) Neyse, az sora yüzmeye gidiyorus, sakin bi akşam geçiriris tahmin ediyorum..

3 Ağustos 2007 Cuma

2 Ağustos 2007 Perşembe

Patchwork yatak örtülerimiz hazır..

Şimdilik büyük, ama ilerde kendi tek kişilik yatağına geçtiğinde kuzumuzun kullanacağı yatak örtüsünü ananemiz bitirdiii ! İnsan kullanmaya kıyamaz, öyle emek var ki anlatamam.. her bir parça tek tek kesilip, arkası kağıtlanıp, teğellenip, birleştiriliyor.. Yaklaşık 2 ay sürdü.Acayip sabır işi ve kesinlikle bana göre değil.. Ama aklıma kendi ellerimle oğluma ufak bir oyuncak torbası yapmak geldi.Bakalım gözümü karartabilirsem, bu ay bir deneme yapacağım..Çantamızda oyuncaklarımızı oraya buraya götürürken kullanmak için..



Herneyse..Bu ayıcıklı yatak örtüsü dışında bir de uçaklı olan nevresim takımı var, bu daha küçük..şimdi kullanmak için..bununla ilgili komik olan şey ise, annemin uçakların pencerelerini yukarı değil aşağı yerleştirmiş olması, yani uçaklar sanki baş aşağı gidiyor :) Annem "Napim herkese gösterdim, senden başka kimse farketmedi" diyo :))) Ben de bırak öyle kalsın dedim, hatıra olur..

Ellerine sağlık annecim..Sağlıklı güzel günlerde kullanırıs inşallah..